úterý 11. dubna 2017

Thiago Motta: Nenápadný, ale nepostrádateľný

V konkurencii hviezdnych francúzskych reprezentantov Matuidiho s Cabaye a mladých pušiek Verrattiho s Rabiotem Mottovo meno príliš nežiari, kouč PSG Laurent Blanc však dobre vie, prečo je taliansky reprezentant pevným článkom jeho zostavy. K bohatým skúsenostiam totiž Motta pridáva aj excelentný prehľad na ihrisku a taktickú vybavenosť.
Rodák z brazílskeho Sao Paula bol členom Barcelony, ktorá v roku 2006 vyhrala Ligu majstrov, a rád by tento pocit zažil aj s Parížom; ak chce šejk Al-Khelaifi dodržať svoju plánovanú "päťročnicu", má na to čas do roku 2016.V takom prípade by si Motta pripísal na svoje konto už tretie zlato, pri výhre Interu v roku 2010 však do finále vďaka trestu za červenú kartu nezasiahol. Vlani vystavila PSG štvrťfinálovú stopku Barcelona, ​​tento rok už francúzsky majster tento úspech po výhre 4: 0 na Leverkusene de facto vyrovnal, a mieri ešte vyššie - koniec koncov už katal ánsky gigant postúpil iba vďaka pravidlu o góloch na ihrisku súpera.
Barcelona hrá vôbec v Mottově futbalovom živote výraznú úlohu, a skúsený stredopoliar verí, že sa jej unikátnym štýlom hry necháva inšpirovať aj Laurent Blanc. "Náš kouč v Barcelone hral a som presvedčený o tom, že poctivo študoval jej hru.Je to veľmi inteligentný človek, takže sa od nej prirodzene veľa naučil. Ihneď po svojom príchode poznal, že tu má hráča pre podobný systém, technické, ale zároveň dobre fyzicky vybavené, schopné behať a Prešove. Dúfam, že v tomto trende budeme pokračovať, " teší jednatřicetiletého záložníka.
Motta strávil v katalánskom klube prvých deväť rokov svojej profesionálnej kariéry, takže schopnosť bezchybne diktovať hru a určovať jej tempo má v génoch - a plody jeho výchovy teraz zberajú v Paríži. "Keď držíte loptu, nemôžete sa uspokojiť s tým, že ho máte v moci vy a nie protivník.Je potrebné podnikať ďalšie kroky, snažiť sa rozhodiť súperovo rozostavenie a neustále ho nútiť k chybe. Keď sa potom objaví medzierku, musíte ju okamžite využiť, " vysvetľuje.
" Rovnako dôležité však je vyvarovať sa prílišného tlaku, ak totiž stlačíte súpera natoľko, že má všetky hráčov vo vlastnom vápne , je obrovsky ťažké dostať loptu do siete. Musíte byť veľa trpezliví, za žiadnych okolností nerobiť chyby a naopak plne ťažiť z tých súperových.Ak dokážeme aj naďalej hrať týmto štýlom, môžeme spôsobiť problémy každému - nielen vo Francúzsku, ale aj v Európe, " opisuje Blancovej metódy Motta.
Hoci jeho hra nie je na prvý pohľad tak fyzicky dominantné ako u Matuidiho či technicky brilantný ako u Verrattiho, hrá Motta v trojčlennej zálohe PSG nemenej dôležitú úlohu: podáva dlhodobo stabilné výkony a jeho prínos jednej z najlepších stredných radov sveta je nespochybniteľný. a tú istú skromnosť a nenápadnosť, vďaka ktorým na neho Blanc nedá na ihrisku dopustiť, ukazuje aj v tomto rozhovore.
"O zálohe PSG sa veľa hovorí, a je fakt, že spolu s Blaise Matuidim a Markom Verrattim odvádzame veľmi dobrú prácu.Ja to však vnímam v širšej perspektíve. Napríklad nám kouč povie, aby sme veľa držali loptu, a nám sa to darí, pretože máme technicky výborne vybavené hráča - v zálohe je to napríklad Marco, ktorého technika je podľa môjho názoru jedna z najlepších na svete. To isté Ibrahimovič, ktorý sa často zaťahuje do hĺbky a posilňuje tak stred poľa. V obrane zase hrajú Thiago Silva s Alexom, čo sú tie isté prípady.Nakoniec teda nehovoríme o nejakej záložný trojke, ale o siedmich rovnako dôležitých hráčoch, " vysvetľuje Motta.
Laurent Blanc teda berie niektoré kľúčové prvky svoje herné filozofie od Barcelony, skutočné korene tohto štýlu hry vša k siahajú ešte omnoho hlbšie - konkrétne k legendárnej generácii Ajaxu, ktorá koniec koncov formovala aj samotné Blaugranas. "Musíme sa nechať inšpirovať Ajaxom Johan Cruijff. Taký futbal nie je jednoduchý na prevedenie a trvá dlho, než sa ho podarí dotiahnuť k dokonalosti, ale pozrite sa na výsledky - Ajax vyhrával tituly, Holandsko vyhravalo tituly, Barcelona to isté. Všetko je to pritom o jednej metóde.Dúfam, že PSG bude ďalším menom v tejto rade, " púšťa sa do historického porovnania skúsený stredopoliar.
" Dnes existuje veľa hráčov, ktorí by chceli hrať za PSG, ale to nie je tak jednoduché. Aby ste sa v súčasnosti mohli uchádzať o miesto v tomto kádri, musíte byť skutočným šampiónom, " dodáva Motta a uzatvára: " Všetky naše budúce posily si budú musieť uvedomiť, že hrať v Paríži je dnes veľká česť a zároveň obrovský záväzok, pretože PSG teraz patrí na to úplne najvyššiu � �roveň. Istota, že budete nabudúce hrať, prakticky neexistuje. Za posledné dva roky sa tu veľa vecí zmenilo. "

Žádné komentáře:

Okomentovat